Ernæring og sund kost

Koffein: hvor meget er for meget?

Koffein har sine frynsegoder, men det kan give problemer, også. Find ud af, hvor meget er for meget, og hvis du har brug for at dæmme op for dit forbrug.

Hvis du stole på koffein til at vække dig op og holde dig i gang, er du ikke alene. Koffein stimulerer centralnervesystemet, lindre træthed, øget vågenhed og forbedre koncentration og fokus.

Hvornår skal overveje at skære ned

For de fleste raske voksne, moderate doser af koffein - ikke er skadeligt - 200 til 300 milligram (mg), eller omkring 2-4 kopper brygget kaffe om dagen. Men nogle tilfælde være påkrævet at begrænse eller endog slutter din koffein rutine. Læs videre for at se, hvis nogen af ​​disse gælder for dig.

Du drikker 4 eller flere kopper om dagen

Selv moderat indtag af koffein ikke er sandsynligt, at forårsage skade, for meget kan føre til nogle ubehagelige effekter. Heavy daglige koffein brug - mere end 500 til 600 mg dagligt - kan medføre:

 • Søvnløshed
 • Nervøsitet
 • Rastløshed
 • Irritabilitet
 • Maveproblemer
 • Hurtige hjerteslag
 • Muskelrysten

Selv en lille gør dig nervøs

Ernæring og sund kost. Theophyllin (theo-24.
Ernæring og sund kost. Theophyllin (theo-24.

Nogle mennesker er mere følsomme over for koffein end der er andre. Hvis du er modtagelig over for virkningerne af koffein, kun små mængder - endda en kop kaffe eller te - kan bede uønskede effekter, såsom rastløshed og søvnproblemer.

Hvordan du reagerer på koffein kan bestemmes delvist af, hvor meget koffein du er vant til at drikke. Folk, der ikke jævnligt drikker koffein tendens til at være mere følsomme over for de negative virkninger. Andre faktorer kan omfatte kropsmasse, alder, brug af medicin og sundhedsmæssige betingelser såsom angstlidelser. Forskning tyder også på, at mænd er mere modtagelige over for virkningerne af koffein end kvinder.

Se også

Koffein: hvor meget er for meget?

Du ikke får nok søvn

De fleste voksne har brug for syv til otte timers søvn hver nat. Men koffein kan hæmme denne tiltrængt søvn. Kronisk miste søvn - uanset om det er fra arbejde, rejser, stress eller for meget koffein - resulterer i søvn. Sleep tab er kumulative, og selv små natlige fald kan tilføje op og forstyrre din dagtimerne årvågenhed og ydeevne.

Brug koffein at maskere søvnmangel kan skabe en uvelkommen cyklus. For eksempel drikke du koffeinholdige drikkevarer, fordi du har problemer med at holde sig vågen i løbet af dagen. Men koffein holder dig fra at falde i søvn om natten, forkorte den tid du sover.

Du tager visse medikamenter og kosttilskud

Visse medikamenter og naturlægemidler kosttilskud kan interagere med koffein. Her er nogle eksempler.

 • Nogle antibiotika ciprofloxacin (Cipro), og norfloxacin (Noroxin) -. Typer af antibakterielle medicin - kan forstyrre nedbrydningen af koffein. Dette kan øge den tid, koffein forbliver i din krop og forstærke dens uønskede virkninger.
 • Theophyllin (theo-24, Elixophyllin, andre) Denne medicin -. Der åbner bronchiale luftvejene ved at afslappe de omkringliggende muskler (en bronkodilatator) - en tendens til at have nogle koffein-lignende effekter. Tager det sammen med koffeinholdige fødevarer og drikkevarer kan øge koncentrationen af ​​theophyllin i blodet. Dette kan forårsage uønskede virkninger, såsom kvalme, opkastning og hjertebanken.
 • Echinacea. Denne urtekosttilskud, som er undertiden bruges til at forhindre forkølelse eller andre infektioner, kan øge koncentrationen af koffein i blodet og kan øge koffein ubehagelige effekter.

Tal med din læge eller apotek om, hvorvidt koffein kan påvirke din medicin. Han eller hun kan sige, om du har brug for at reducere eller fjerne koffein fra din kost.

Curbing din koffein vane

Uanset om det er for en af ​​ovennævnte grunde - eller fordi du ønsker at trimme dine udgifter på pebret kaffedrikke - skære ned på koffein kan være udfordrende. En brat nedgang i koffein kan forårsage koffein tilbagetrækning symptomer såsom hovedpine, træthed, irritabilitet og nervøsitet. Heldigvis er disse symptomer er sædvanligvis milde og forsvinder efter et par dage.

Sådan ændrer du din koffein vane mere gradvist, så prøv disse tips:

 • Hold styr. Begynd at være opmærksom på, hvor meget koffein du får fra fødevarer og drikkevarer. Det kan være mere end du tror. Læs omhyggeligt etiketterne. Selv da, kan din skøn være lidt lavt, fordi ikke alle fødevarer eller drikkevarer liste koffein. Chokolade, som har en lille mængde, ikke.
 • Skær tilbage. Men gør det gradvist. For eksempel drikke en mindre dåse sodavand eller drikke en mindre kop kaffe hver dag. Eller undgå at drikke koffeinholdige drikkevarer sent på dagen. Dette vil hjælpe din krop vænne sig til de lavere niveauer af koffein og mindske potentielle abstinenser.
 • Go koffeinfri. Fleste koffeinfri drikke se og smage det samme som deres koffeinholdige modstykker.
 • Forkort bryg tid eller gå naturlægemidler. Når du foretager te, brygge det for mindre tid. Det skærer ned på sin koffein indhold. Eller vælg urteteer, der ikke har koffein.
 • Kontroller flasken Nogle over-the-counter smertestillende indeholder koffein -. Så meget som 130 mg koffein i en dosis. Kig efter koffein-fri smertestillende i stedet.

Bundlinjen

Hvis du er som de fleste voksne, koffein er en del af din daglige rutine. Og oftest er det ikke udgør et sundhedsmæssigt problem. Men vær opmærksom på de situationer, hvor du har brug for at indskrænke din koffein vane.

Se også