Ernæring og sund kost

Kosttilskud: ernæring i en pille?

Kosttilskud er ikke for alle, men ældre voksne og andre kan nyde godt af særlige kosttilskud.

Den Dietary Guidelines for europæerne gør det klart, at dine ernæringsmæssige behov skal opfyldes primært gennem din kost. For nogle mennesker kan dog kosttilskud være en nyttig måde at få næringsstoffer, de ellers ville være mangler. Men før du går shopping for kosttilskud, få fakta om, hvad de vil og ikke vil gøre for dig.

Kosttilskud vs Hele fødevarer

Kosttilskud er ikke beregnet til at være en levnedsmiddelerstatning fordi de ikke kan replikere alle de næringsstoffer og fordele hele fødevarer, såsom frugt og grøntsager. Så afhængig af din situation og dine spisevaner, kan kosttilskud ikke være værd bekostning.

Hele fødevarer tilbyder tre vigtigste fordele end kosttilskud:

 • . Større ernæring Whole Foods er komplekse, indeholder en række af de mikronæringsstoffer, din krop har brug - ikke kun én. En orange, for eksempel, giver C-vitamin plus nogle beta-caroten, calcium og andre næringsstoffer. En C-vitamin supplement mangler disse andre mikronæringsstoffer.
 • Essential fiber. Hele fødevarer, såsom fuldkorn, frugt, grøntsager og bælgfrugter, giver kostfibre. De fleste fiberrige fødevarer er også fyldt med andre vigtige næringsstoffer. Fiber, som del af en sund kost, kan hjælpe forebygge visse sygdomme, såsom type 2-diabetes og hjertesygdomme, og det kan også hjælpe med at administrere forstoppelse.
 • Beskyttende stoffer. Whole Foods indeholde andre stoffer, der er vigtige for et godt helbred. Frugt og grøntsager, for eksempel, indeholder naturligt forekommende stoffer kaldet fytokemikalier, som kan hjælpe med at beskytte dig mod kræft, hjertesygdomme, diabetes og højt blodtryk. Mange er også gode kilder til antioxidanter - stoffer, der hæmmer oxidation, en naturlig proces, der fører til celle-og vævsskader.

Hvem har brug for kosttilskud?

Hvis du er generelt sunde og spise en bred vifte af fødevarer, herunder frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter, fedtfattige mejeriprodukter, magert kød og fisk, har du sandsynligvis ikke brug kosttilskud.

Men kostråd anbefaler kosttilskud - eller berigede fødevarer - i følgende situationer:

 • Kvinder, der kan blive gravide, bør få 400 mikrogram om dagen af ​​folinsyre fra berigede fødevarer eller kosttilskud, ud over at spise fødevarer, der naturligt indeholder folinsyre.
 • Kvinder, der er gravide, bør tage en prænatal vitamin, der omfatter jern eller en separat jerntilskud.
 • Voksne i alderen 50 år eller ældre skal spise fødevarer beriget med vitamin B-12, såsom berigede korn, eller tage en multivitaminpille, som indeholder B-12 eller en separat B-12 supplement.

Kosttilskud kan også være hensigtsmæssigt, hvis du:

 • Må ikke spise godt eller forbruge mindre end 1.600 kalorier om dagen
 • Er en veganer eller vegetar, der spiser en begrænset række fødevarer
 • Er en kvinde, der oplever kraftig blødning i løbet af din menstruation
 • Har en medicinsk tilstand, der påvirker, hvordan din krop absorberer eller anvendelser næringsstoffer, såsom kronisk diarré, fødevareallergi, fødevare intolerance eller en sygdom i leveren, galdeblæren, tarme eller bugspytkirtel
 • Har haft kirurgi på din fordøjelseskanalen, og er ikke i stand til at fordøje og optage næringsstoffer ordentligt
Ernæring og sund kost. Beskyttende stoffer.
Ernæring og sund kost. Beskyttende stoffer.

Tal med din læge eller en diætist om, hvilke kosttilskud og hvilke doser kan være relevante for dig. Vær sikker på at spørge om mulige bivirkninger og interaktioner med nogen medicin du tager.

Se også

Kosttilskud: ernæring i en pille?

Valg og brug af kosttilskud

Hvis du beslutter dig for at tage et vitamin eller mineral supplement, overveje disse faktorer:

 • Kontroller etiketten. Læs omhyggeligt etiketterne. Produktmærker kan fortælle dig, hvad den aktive ingrediens eller ingredienser er, hvilke næringsstoffer er inkluderet, portionsstørrelse - for eksempel kapsel, pakke eller tsk -. Og mængden af ​​næringsstoffer i hver portion
 • Undgå megadoser. Generelt vælge en multivitamin-mineral supplement, der giver omkring 100 procent af den daglige værdi (DV) af alle de vitaminer og mineraler, snarere end en, der har for eksempel 500 procent af DV for én vitamin og kun 20 procent af DV for en anden.
 • Tjek udløbsdatoer. Kosttilskud kan miste potens over tid, især i varmt og fugtigt klima. Hvis et tillæg ikke har en udløbsdato, skal du ikke købe det. Hvis dine kosttilskud er udløbet, kassere dem.
 • Se, hvad du spiser. Vitaminer og mineraler bliver tilføjet til et stigende antal fødevarer, herunder morgenmadsprodukter og drikkevarer. Hvis du også tager kosttilskud, kan du blive at få mere end du er klar over visse næringsstoffer. Tager mere end du behøver, er dyrt og kan øge risikoen for bivirkninger. For eksempel kan for meget jern forårsage kvalme og opkastning og kan beskadige leveren og andre organer.

Hold op med supplement sikkerhedsadvarsler

The Food and Drug Administration (FDA) har en liste af kosttilskud, der er under regulatorisk eller som er blevet rapporteret at forårsage bivirkninger. Hvis du tager et supplement, er det en god ide at tjekke FDA hjemmesiden jævnligt for opdateringer.

Se også