Ernæring og sund kost

Pyramid eller plade? udforske disse sunde kost muligheder

Sunde kostvaner kommer i alle former og størrelser. Pick en og opdage hvor nemt det er at spise sundt.

En sund kost kan illustreres på mange måder, men det er ofte fundet i form af en pyramide. De fleste mennesker er fortrolige med MyPyramid udviklet af Department of Agriculture, men det er historien nu. Det er blevet erstattet med MyPlate.

Men mange andre sunde kostvaner stadig repræsenteret ved fødevarer pyramider. Disse omfatter den asiatiske, latin europæiske, Middelhavet og Vegetar Food Guide pyramider, samt sund vægt pyramide, for blot at nævne nogle få. Disse grafik forstærker de valg, der er grundlaget for en sund kost.

Grundlæggende principper for en sund kost

Symboler, såsom en pyramide, illustrerer, hvordan brikkerne i en sund kost passer sammen. Bunden af ​​pyramiden er typisk består af fødevarer, der bør være hovedparten af ​​din sunde kost. I modsætning hertil er fødevarer, du bør spise i mindre mængder eller sjældnere vist i mindre sektioner af pyramiden. Det samme princip gælder for middagstallerken - halvdelen af ​​pladen består af frugt og grøntsager, som bør være størstedelen af ​​din kost.

Ernæring og sund kost. Servering anbefalinger.
Ernæring og sund kost. Servering anbefalinger.

Selvfølgelig giver ingen enkelt fødevare alle de næringsstoffer, din krop har behov, så tanken er at spise en række fødevarer fra hver gruppe i de rette proportioner for at få alle de nødvendige næringsstoffer og andre stoffer, der fremmer et godt helbred.

Desuden planlægger mest sunde-kost understrege følgende:

  • Spis flere vegetabilske fødevarer, herunder frugt, grøntsager og fuldkorn.
  • Vælg magert protein fra en række forskellige kilder.
  • Begræns slik og salt.
  • Styr portionsstørrelser.
  • Være fysisk aktiv.

Se også

Pyramid eller plade? udforske disse sunde kost muligheder

Variationer mellem sund kost planer

De fleste sunde kostvaner er bygget på de samme overordnede principper, men der er vigtige forskelle, som afspejler kosten præferencer, tilgængelighed af føde og kulturelle spisevaner. For eksempel kan det latinske europæiske Diet Pyramid nævne tortillas og cornmeal, mens den asiatiske Diet Pyramid kan omfatte nudler og ris.

Andre forskelle omfatter:

  • Fødevaregrupper. Maden grupper blandt sund-kost planer variere noget. For eksempel har nogle versioner plante-baserede proteiner - sojabønner, bønner og nødder - i en separat gruppe af animalske proteiner, der findes i kød, fjerkræ, æg og mejeriprodukter. Dette skyldes, animalske proteiner er ofte højere i fedt og kolesterol, og nogle diæter begrænse eller udelukke animalske proteiner.
  • Servering anbefalinger. Sund-kost planer varierer også i de anbefalede portioner af hver fødevarer gruppe. Den sund vægt pyramide, for eksempel, anbefaler en daglig antal portioner fra hver mad gruppe. Andre planer tilbyde mere-generelle retningslinjer, såsom at spise bestemte fødevarer ved hvert måltid eller på en ugentlig eller månedlig basis. For eksempel anbefaler middelhavskosten Pyramid, at du spiser fuldkorn, grøntsager og frugter ved hvert måltid.

Sætte pyramiden - eller plade - at arbejde for dig

For at se hvordan dine spisevaner lever op til disse sundt kost planer, holde en fødevare dagbog i flere dage. Derefter sammenligne, hvor meget af din kost kommer fra de forskellige grupper. Du kan blive overrasket over resultaterne. Til at spise sundere, start med gradvise ændringer, såsom at spise flere grøntsager, frugt og fuldkorn og begrænse fedt og slik.

Her er et par flere tips til at hjælpe dig med sundere spisevaner:

  • Vælg en række fødevarer. Dette sikrer, at du får alle de kalorier, proteiner, vitaminer, mineraler og fibre du har brug for. Valg af en bred vifte af fødevarer også hjælper med at gøre dine måltider og snacks mere interessant.
  • Tilpasse planen til dine præferencer. For eksempel giver en servering af korn ikke kun betyde en skive brød. Det kan være vilde ris, fuldkornspasta, gryn, bulgur, cornmeal boller eller endda popcorn. Hvis du har brug for at undgå mælk på grund af laktoseintolerans, prøv yoghurt (lavere i laktose) eller berigede sojamælk i stedet.
  • Kombiner fødevarer nogen måde du ønsker. For eksempel kan du lave et måltid af tortillas (korn-gruppe) og bønner (kød og bønner gruppe). Eller du kunne top dine fisk med frugt salsa eller tjener dampede grøntsager over pasta. Mulighederne er næsten uendelige.

Husk at være kreativ og gå til god smag. En række af sund-kost planer er til rådighed, så hvorfor ikke prøve et par på for størrelse? Du kan udforske verdens køkkener og forbedre din kost på samme tid.

Se også