Højt kolesteroltal

Trans fedt er dobbelt problemer for dit hjerte sundhed

Trans fedt rejser din "dårlige" (LDL) kolesterol og sænker din "gode" (HDL) kolesterol. Find ud af mere om transfedt og hvordan man undgår det.

Når det kommer til fedt, er transfedt anses af nogle læger til at være den værste form for fedt. I modsætning til andre fedtstoffer, transfedt - også kaldet trans-fedtsyrer - både rejser din "dårlige" (LDL) kolesterol og sænker din "gode" (HDL) kolesterol.

Et højt LDL kolesterol niveau i kombination med en lav HDL-kolesterol-niveau øger din risiko for hjertesygdomme, den førende dødsårsag for mænd og kvinder. Her er nogle oplysninger om transfedt og hvordan man undgår det.

Hvad er transfedt?

Trans fedt er lavet ved at tilsætte hydrogen til vegetabilsk olie gennem en proces, der kaldes hydrogenering, hvilket gør olien mindre tilbøjelige til at ødelægge. Brug transfedtsyrer i fremstillingen af ​​fødevarer hjælper fødevarer holder sig friske længere, har en længere holdbarhed og har en mindre fedtet fornemmelse.

Forskerne er ikke sikker på præcis hvorfor, men tilføjelsen af ​​brint til olie øger dit kolesteroltal mere end andre typer af fedtstoffer. Det er tænkt, at tilføje brint til olie gør olien sværere at fordøje, og din krop genkender transfedtsyrer som mættede fedtstoffer.

Trans fedt i din mad

Højt kolesterol. Low-density lipoprotein (LDL).
Højt kolesterol. Low-density lipoprotein (LDL).

Kommercielle bagværk - såsom kiks, småkager og kager - og mange stegte fødevarer, såsom donuts og pommes frites - kan indeholde transfedtsyrer. Bagefedtstoffer og nogle margariner kan være høj i transfedt.

Trans fedt, der anvendes til at være mere almindelige, men i de senere år fødevareproducenter har brugt det mindre på grund af bekymringer over de sundhedsmæssige virkninger af transfedt. Fødevareproducenter i Europa og mange andre lande opføre transfedt indholdet på ernæring etiketter.

Dog skal du være opmærksom på, hvad ernæringsmæssige etiketter egentlig mener, når det kommer til transfedt. For eksempel, hvis en fødevare har mindre end 0,5 gram transfedt per portion i Europa, kan fødevarer mærket læste 0 gram transfedt. Selvom det er en lille mængde af transfedt, hvis du spiser flere portioner af fødevarer med mindre end 0,5 gram transfedt, kan du overskrider de anbefalede grænser.

Læsning fødevareetiketter

Hvordan kan du vide, om maden indeholder transfedt? Kig efter ordene "delvis hærdet" vegetabilsk olie. Det er en anden betegnelse for transfedt.

Det lyder ulogisk, men "fuldt" eller "helt" hydrogeneret olie indeholder ikke transfedt. I modsætning delvist hydrogeneret olie, hydrogeneret den proces, der anvendes til at gøre helt og fuldt olie resulterer ikke i trans-fedtsyrer. Men hvis etiketten siger bare "hærdet" vegetabilsk olie, kan det betyde at olien indeholder nogle transfedt.

Selv små mængder af transfedt forekommer naturligt i nogle kød og mejeriprodukter, er det de transfedtsyrer i forarbejdede fødevarer, der synes at være mere skadeligt.

Se også

Trans fedt er dobbelt problemer for dit hjerte sundhed

Trans fedt og kolesterol

Læger bekymre sig om transfedt på grund af sin usunde effekt på dit kolesteroltal - øge din LDL og faldende din HDL-kolesterol. Der er to hovedtyper af kolesterol:

  • Low-density lipoprotein (LDL). LDL eller "dårlige" kolesterol transporterer kolesterol i hele kroppen. LDL-kolesterol, når forhøjet, hober sig op i blodårerne, hvilket gør dem hårde og smalle.
  • High-density lipoprotein (HDL). HDL eller "god" kolesterol opfanger overskydende kolesterol og tager det tilbage til din lever.

Et højt LDL-kolesterol-niveau er en væsentlig risikofaktor for hjertesygdom. Hvis din LDL er for høj, over tid, kan det forårsage åreforkalkning, en farlig ansamling af fedtaflejringer på væggene i dit arterier. Disse indskud - kaldet plaques - kan nedsætte blodgennemstrømningen gennem dine arterier. Hvis arterierne, der forsyner dit hjerte med blod (kranspulsårerne) påvirkes, kan du have smerter i brystet og andre symptomer på koronararteriesygdom.

Hvis plaques tåre eller brud, kan en blodprop dannelse - blokerer strømmen af ​​blod eller rev sig løs og sætte en arterie nedstrøms. Hvis blodtilførslen til en del af dit hjerte stopper, vil du have et hjerteanfald. Hvis blodtilførslen til en del af din hjerne stopper, et slagtilfælde opstår.

Andre effekter af transfedt

Læger er mest bekymret over effekten af ​​transfedt på kolesterol. Imidlertid har transfedt også vist sig at have nogle andre skadelige virkninger:

  • Øger triglycerider. Triglycerider er en type fedt der findes i dit blod. En høj triglycerid-niveau kan bidrage til åreforkalkning (åreforkalkning), eller fortykkelse af arterien vægge - hvilket øger risikoen for slagtilfælde, diabetes, hjerteanfald og hjertesygdomme.
  • Øger lp (a) lipoprotein. Lp (a) er en type af LDL-kolesterol findes i varierende niveauer i blodet, afhængigt af din genetiske makeup. Transfedtsyrer gør Lp (a) i mindre og tættere lipid partikler, som fremmer en ophobning af plaques i arterierne.
  • Forårsager mere inflammation. Trans fedt kan øge inflammation, hvilket er en proces, hvor din krop reagerer på skaden. Man mener, at inflammation spiller en central rolle i dannelsen af ​​fede blokeringer i hjerte blodkar. Trans fedt synes at beskadige cellerne foring blodkarrene, hvilket fører til inflammation.

Undgå transfedt

Den gode nyhed er transfedt viser sig mindre i fødevarer, især fødevarer på købmand hylder. Hvis du spiser ud en masse dog være opmærksom på, at nogle restauranter fortsætte med at bruge transfedt. Trans fedt er undertiden en del af olien restauranter bruge til at stege fødevarer. En stor portion pommes frites på visse restauranter kan indeholde 5 gram eller mere transfedt.

Hvor meget transfedt kan du trygt forbruge kan diskuteres. Men der er ingen tvivl om, du bør begrænse transfedt, i henhold til Food and Drug Administration og European Heart Association (AHA).

I Europa, gør fødevarer ernæring etiketter ikke liste en Daily Value for transfedt, fordi det er uvist, hvad et passende niveau af transfedt er andet end det bør være lav. AHA anbefaler, at ikke mere end 1 procent af din samlede daglige kalorier være transfedt. Hvis du spiser 2.000 kalorier om dagen, der arbejder ud til 2 gram transfedt eller mindre, eller omkring 20 kalorier.

Hvad skal du spise?

Tror ikke en fødevare, der er fri for transfedt er automatisk godt for dig. Fødevareproducenter er begyndt at erstatte andre ingredienser til transfedt. Men nogle af disse ingredienser, såsom tropiske olier - kokos, palmekerneolie og palmeolie - indeholder en masse mættet fedt. Mættet fedt øger din LDL-kolesterol. En sund kost indeholder nogle fedt, men der er en grænse.

I en sund kost, kan 25 til 35 procent af din samlede daglige kalorier kommer fra fedt - men mættet fedt skulle tegne sig for mindre end 10 procent af din samlede daglige kalorier. Målet for forbruger mindre end 7 procent af din fedt kalorier fra mættet fedt, hvis du har høje niveauer af LDL-kolesterol.

Enkeltumættet fedt - findes i oliven, peanut og raps olie - er et sundere valg end mættet fedt. Nødder, fisk og andre fødevarer, der indeholder umættede omega-3 fedtsyrer er andre gode valg af fødevarer med enkeltumættet fedt.

Se også