Ernæring og sund kost

Klar flydende kost

Definition

En klar væske kost består af klare væsker, såsom vand, bouillon og almindelig gelatine, der er letfordøjelige og efterlader ingen nedbrudte rest i dit tarmsystem. Din læge kan ordinere en klar væske diæt før visse medicinske procedurer, eller hvis du har visse problemer med fordøjelsen. Fordi en klar væske kost ikke kan give dig med tilstrækkelige kalorier og næringsstoffer, bør det ikke strække sig over mere end et par dage.

Formål

En klar væske kost er ofte brugt før test, procedurer eller operationer, der kræver ingen mad i maven eller tarmene, såsom før koloskopi. Det kan også anbefales som en kortsigtet kost, hvis du har visse problemer med fordøjelsen, såsom kvalme, opkastning eller diarré, eller efter bestemte typer kirurgi.

Kost detaljer

En klar væske kost bidrager til at opretholde tilstrækkelig hydrering, giver nogle vigtige elektrolytter, såsom natrium og kalium, og giver noget energi på et tidspunkt, hvor en fuld kost ikke er mulig eller anbefalet.

De følgende fødevarer er tilladt i en klar væske kost:

  • Almindeligt postevand
  • Frugtsaft uden pulp, såsom æblesaft, druesaft eller tranebærsaft
  • Anstrengt saftevand eller frugt hulning
  • Klar, fedtfri bouillon (bouillon eller consomme)
  • Klare sodavand
  • Plain gelatine
  • Honning
  • Ice pops uden bits af frugt eller frugtmos
  • Te eller kaffe uden mælk eller fløde

Alle fødevarer ikke på ovenstående liste bør undgås. Også for visse prøver, såsom kolon eksamen, kan lægen bede dig om at undgå væsker eller gelatine med rød farve.

En typisk menu på den klare væske kost kan se sådan ud.

Morgenmad:
1 glas juice
1 kop kaffe eller te (uden mejeriprodukter)
1 kop bouillon
1 skål gelatine

Snack:
1 glas juice
1 skål gelatine

Frokost:
1 glas juice
1 glas vand
1 kop bouillon
1 skål gelatine

Snack:
1 is pop (uden pulp)
1 kop kaffe eller te (uden mejeriprodukter) eller en læskedrik

Middag:
1 kop juice eller vand
1 kop bouillon
1 skål gelatine
1 kop kaffe eller te

Resultater

Selvom den klare væske kost ikke kan være meget spændende, det gør opfylde sit formål. Det er designet til at holde din mave og tarme klare begrænse stamme til dit fordøjelsessystem, men holde din krop hydreret, som du forberede eller gendanne fra en medicinsk procedure.

Risici

Ernæring og sund kost. Klart flydende kost.
Ernæring og sund kost. Klart flydende kost.

Fordi en klar væske kost ikke kan give dig med tilstrækkelige kalorier og næringsstoffer, bør det ikke anvendes til mere end et par dage. Brug kun den klare væske kost som anvist af lægen.

Hvis din læge ordinerer en klar væske diæt før en medicinsk test, skal du sørge for at følge den kost anvisninger nøje. Hvis du ikke følger den diæt nøje, risikerer du en unøjagtig test, og måske nødt til at omlægge proceduren for anden gang.

Se også