Ernæring og sund kost

Gigt kost: hvad der er tilladt, hvad der ikke

Definition

Gigt, en smertefuld form for gigt, har længe været forbundet med kost, især overindulgence i kød, skaldyr og alkohol. Som et resultat, der anvendes gigt behandling til også at omfatte alvorlige kosten restriktioner, hvilket gjorde gigt kost svært at holde sig til. Heldigvis har nyere medicin til behandling af gigt reduceret behovet for en sådan streng diæt.

Nyere kostanbefalinger ligne en sund-kost plan anbefales til de fleste mennesker. Ud over at hjælpe dig med at opretholde en sund vægt, og undgå flere kroniske sygdomme, kan denne diæt bidrage til en bedre overordnet styring af din gigt.

Formål

Gigt opstår, når høje niveauer af urinsyre i blodet forårsager krystaller til at danne og akkumulere omkring et fælles. Din krop producerer urinsyre når den bryder ned puriner. Purines forekommer naturligt i kroppen, men du også få dem fra at spise visse fødevarer, såsom indmad, ansjoser, sild, asparges og svampe.

En gigt kost hjælper med at kontrollere produktionen og eliminering af urinsyre, som kan hjælpe med at forhindre gigt angreb eller reducere deres sværhedsgrad. Kosten er ikke en behandling for gigt, men kan hjælpe dig med at styre dine angreb. Fedme er også en risikofaktor for gigt, så vægttab kan hjælpe dig med at nedsætte din risiko for angreb.

Kost detaljer

En gigt kost reducerer dit indtag af fødevarer, der er høj i purines, såsom animalske produkter, som hjælper med at kontrollere din krops produktion af urinsyre. Kosten begrænser også alkohol, især øl, som er blevet forbundet med gigt angreb. Hvis du er overvægtige eller fede, tabe sig. Men undgå fastende og hurtigt vægttab, fordi disse kan fremme en gigt angreb. Drik masser af væske for at hjælpe flush urinsyre fra kroppen. Også undgå høj-protein vægttab kostvaner, som kan forårsage dig til at producere for meget urinsyre (hyperurikæmi).

At følge den kost:

 • Limit kød, fjerkræ og fisk. Animalske proteiner er højt purin. Undgå eller kraftigt begrænse højt purin fødevarer, såsom indmad, sild, ansjoser og makrel. Rødt kød (oksekød, svinekød og lam), fede fisk og skaldyr (tun, rejer, hummer og kammuslinger) er forbundet med øget risiko for gigt. Fordi alt kød, fjerkræ og fisk indeholder puriner, begrænse dit indtag til 4 til 6 ounce (113-170 gram) dagligt.
 • Skær ned på fedt. Mættet fedt sænker kroppens evne til at eliminere urinsyre. Valg plante-baserede protein, såsom bønner og bælgfrugter, og fedtfattig eller fedtfri mejeriprodukter vil hjælpe dig med at skære ned på mængden af ​​mættet fedt i din kost. Fedtholdige måltider bidrager også til fedme, som er knyttet til gigt.
 • Begræns eller undgå alkohol. Alkohol forstyrrer eliminering af urinsyre fra kroppen. Drikke øl, i særdeleshed, har været knyttet til podagraanfald. Hvis du har et angreb, undgå al alkohol. Men når du ikke har et angreb, drikker en eller to 5-ounce (148 milliliter) portioner en dag med vin er ikke sandsynligt, at øge din risiko.
 • Begrænse eller undgå fødevarer sødet med high-fructose corn syrup. Fruktose er den eneste kulhydrat kendt for at øge urinsyre. Det er bedst at undgå at drikke sødet med high-fructose corn syrup, såsom sodavand eller saft drikkevarer. Juice, der er 100 procent frugtsaft synes ikke at stimulere urinsyre produktion så meget.
 • Vælg komplekse kulhydrater. Spis mere fuldkorn og frugt og grøntsager og færre raffinerede kulhydrater, såsom hvidt brød, kager og slik.
 • Vælg fedtfattig eller fedtfri mejeriprodukter. Nogle undersøgelser har vist, at fedtfattige mejeriprodukter kan medvirke til at reducere risikoen for gigt.
 • Drik masser af væske, især vand. Væsker kan hjælpe med at fjerne urinsyre fra kroppen. Sigt efter 8 til 16 glas om dagen. Et glas er 8 ounce (237 ml). Der er også tegn på, at drikke 4-6 kopper kaffe om dagen sænker gigt risiko hos mænd.

En prøve menu
Her er et kig på, hvad du måske spiser i løbet af en typisk dag på en gigt kost:

Morgenmad

 • Hele korn, usødet korn med skimme eller fedtfattig mælk, toppet med frisk frugt
 • Hele hvede toast med trans-fri margarine
 • 100 procent frugtsaft
 • Kaffe

Frokost

 • Magert kød, fjerkræ eller fisk (2 til 3 ounces) sandwich på hele hvede brød, med salat, tomat og fedtfattig spredning
 • Gulerod og selleri sticks, side salat eller grøntsagssuppe
 • Frisk frugt, såsom æble, appelsin eller pære
 • Skummet eller fedtfattig mælk

Middag

 • Bagt eller stegt kylling (2 til 3 ounces)
 • Dampede grøntsager
 • Bagt kartoffel med fedtfattig creme fraiche
 • Grøn salat med tomater og fedtfattig dressing
 • Frisk frugt, såsom bær eller melon
 • Alkoholiske drik, såsom vand eller te

Snacks kan føjes til denne menu, så længe du træffe sunde valg - såsom frugt, grøntsager og fuldkorn, og lejlighedsvis nødder - og du er på en sund vægt eller holde sig inden for dit kalorieforbrug grænse.

Resultater

Ernæring og sund kost. Begræns kød, fjerkræ og fisk.
Ernæring og sund kost. Begræns kød, fjerkræ og fisk.

Efter en gigt kost kan hjælpe dig begrænse din krops urinsyre produktion og øge sin elimination. Det er ikke sandsynligt, at sænke urinsyre koncentrationen i blodet nok til at behandle din gigt uden medicin, men det kan hjælpe med at mindske antallet af angreb og begrænse deres sværhedsgrad.

Efter gigt kost og begrænse dine kalorier - især hvis du også tilføje i moderat daglig motion, såsom rask gang - kan også forbedre din generelle sundhed ved at hjælpe dig med at opnå og opretholde en sund vægt.

Risici

Den gigt kost er ikke så forskellig fra de raske-ædende mønstre anbefales af Dietary Guidelines for europæerne. Således, at risikoen for følgende kosten er få, om nogen.

Se også