Seksuel sundhed

Seksuel sundhed og aldring: holde lidenskaben i live

Seksuelle følelser forsvinder ikke som du alder. Her er hvordan man kan holde flammen brændende.

Seksuel sundhed er vigtig på alle alderstrin. Og ønsket om intimitet er tidløs. Selvom sex ikke kan være den samme, som den var i din 20'erne, kan det stadig være så tilfredsstillende som nogensinde. Oplev hvilke aspekter af seksuel sundhed er tilbøjelige til at ændre sig, som du alder - og hvordan du og din partner kan tilpasse sig.

Kommunikation er nøglen

For at opretholde et tilfredsstillende sexliv, så tal med din partner. Afsæt tid til at være sensuel og seksuel sammen. Når du bruger intim tid sammen med din partner, dele dine tanker om elskov. Hjælp din partner forstår, hvad du ønsker fra ham eller hende. Vær ærlig om, hvad du oplever fysisk og følelsesmæssigt.

Seksuel sundhed og sikker sex

Folk i alle aldre skal vide, hvordan at dyrke sikker sex. Hvis du har sex med en ny eller anderledes partner, altid bruge et kondom. Også tale med din læge om andre måder at beskytte dig mod seksuelt overførte infektioner.

Hvis du er i et langsigtet monogamt forhold, og du har begge testet negative for seksuelt overførte infektioner, har du sandsynligvis ikke behøver at bekymre sig om beskyttelse. Indtil du kender til sikker dog bruge kondom, når man har sex.

Aldring og mænds seksuelle sundhed

Testosteron spiller en afgørende rolle i en mands seksuelle oplevelse. Testosteronniveau peak i de sene teenageår og derefter gradvist falde. De fleste mænd mærke en forskel i deres seksuelle respons efter alder på 60 til 65. Penis kan tage længere tid at blive oprejst, og erektioner kan ikke være så fast. Det kan tage længere tid at opnå fuld ophidselse og for at have orgasme og udløsning erfaringer. Erektil dysfunktion også bliver mere almindeligt. Adskillige medicin er til rådighed til at hjælpe mænd med at opnå eller opretholde en tilstrækkelig erektion til seksuel aktivitet.

Aldring og kvinders seksuelle sundhed

Da kvinder tilgang overgangsalderen,. Deres østrogen niveauet falder, hvilket kan føre til vaginal tørhed og langsommere seksuel ophidselse Kvinder kan opleve følelsesmæssige ændringer så godt. Mens nogle kvinder kan nyde sex mere uden at bekymre sig om graviditet, naturligt forekommende ændringer i kroppens form og størrelse kan få andre til at føle sig mindre seksuelt ønskelig.

Se også

Seksuel sundhed og aldring: holde lidenskaben i live

Medicinske tilstande og seksuel sundhed

Enhver tilstand, der påvirker din generelle sundhed og velvære kan også påvirke din seksuelle sundhed. Sygdomme, der involverer det kardiovaskulære system, højt blodtryk, diabetes, hormonelle problemer, depression eller angst - og medicin anvendes til behandling af disse forhold - kan udgøre udfordringer til at være seksuelt aktive. Højt blodtryk, for eksempel, påvirker kan din evne til at blive vækket, da kan visse medikamenter til behandling af forhøjet blodtryk.

Desuden vil enhver kirurgisk procedure, der påvirker din bækken og dit centrale nervesystem have en midlertidig - men ofte betydelige - indflydelse på din seksuelle respons. Kroppen er dog modstandsdygtige. Have tid til at helbrede og nogle kærlige opmærksomhed, kan du blive seksuelt lydhør igen.

Medicin og seksuel sundhed

Visse medikamenter kan hæmme din seksuelle respons, herunder din lyst til sex, og din krops evne til at blive vækket eller har en orgasme. Hvis du oplever seksuelle bivirkninger fra en medicin, skal du kontakte din læge. Det kan være muligt at skifte til en anden medicin med færre seksuelle bivirkninger. Hvis du tager flere medikamenter, kan hver have en anden virkning på din seksuelle funktion, kan du prøve at variere typen af ​​seksuel aktivitet du deltager i, og hvordan du nærmer dig det.

Når en partner bliver syg

Hvis du er syg, kan din seksualitet midlertidigt træffe en bagsædet til andre behov. Smerte, ubehag, medicin eller bekymring kan overskygge din seksuelle lyst. Overveje at tale med din partner om andre måder at være tæt i løbet af denne tid.

Hvis du er den pårørende, kan de krav til pleje af din partner tage en vejafgift på din seksuelle lyst. Find en måde at afsætte de pårørende rollen fra tid til anden, og være en partner i stedet - så du kan slappe af og føle næres af din partner. På den måde kan du nyde en gensidigt tilfredsstillende seksuelt møde.

Beskæftiger sig med forskelle i begær

Forskelle i libidos er udbredt blandt par i alle aldre. Par kan blive hængende i et mønster, hvor en person indleder kontakt, mens den anden undgår det. Hvis du hovedsageligt undgå sex, overveje at tage ansvaret for nogle engagement. Hvis du normalt indlede sex, så prøv at tale med din partner om, hvad du har brug for.

Hvis du er bekymret for at såre din partners følelser, tale om din erfaring med at bruge "I" udsagn - såsom "Jeg tror, ​​min krop reagerer bedre, når...." Til gengæld forsøge at forstå din partners behov og ønsker. Sammen kan du finde måder at imødekomme både dine behov.

Ser frem ikke tilbage

Mange par ønsker at vide, hvordan at komme tilbage til den seksuelle ophidselse og aktivitetsniveauer, de oplevede i 20'erne, 30'erne og begyndelsen af ​​40'erne. I stedet finder måder at optimere din krops respons for seksuelle oplevelser nu. Spørg jer selv, hvad der er tilfredsstillende og gensidigt acceptabel.

Mange bøger er til rådighed om, hvordan at opretholde et sundt sexliv, som du bliver ældre. Desuden finder mange par rådføre sig med en ekspert nyttige. Din læge kan være i stand til at give nyttige forslag, eller henvise dig til en specialist.

Se også