Kræft

Når kræft vender tilbage: Hvordan til at håndtere kræft tilbagefald

Brug lektioner fra din første behandling for at give dig selvtillid og styrke som du står over for vrede og frygt, der kommer med en kræft tilbagefald.

Din kræft er tilbage, og så er det chok og frygt, som fulgte med din første diagnose. Usikkerhederne er tilbage, også, og du undrer dig over mere kræftbehandling og om din fremtid. Nød du føler er normal - nogle siger den anden kræftdiagnose kan være mere sørgeligt end det første.

Hvad er en cancertilbagefald?

Når kræft vender tilbage efter en periode med remission, er det betragtes som en gentagelse. En kræft tilbagefald sker, fordi på trods af de bedste bestræbelser på at befri dig for din kræft, nogle celler fra din kræft tilbage. Disse celler kan være i samme sted, hvor din kræft først opstod, eller de kan være i en anden del af din krop. Disse kræftceller kan have været i dvale i en periode, men i sidste ende de fortsatte med at formere sig, hvilket resulterer i genkomst af kræft.

Kræft. Du har bygget relationer.
Kræft. Du har bygget relationer.

En cancertilbagefald betyder, at det er den samme kræft kommer tilbage efter et stykke tid. I sjældne tilfælde kan du blive diagnosticeret med en ny kræft, er helt uden forbindelse med din første kræft. Dette kaldes en anden primær cancer.

Hvor kommer kræft gentage?

Dit kræft kan gentage sig på samme sted det oprindeligt blev placeret, eller det kan migrere til andre dele af kroppen. Gentagelse er opdelt i tre kategorier:

  • Lokalt recidiv. Dette betyder, at kræft igen på samme sted, det blev først fundet eller meget tæt ved. Kræften har ikke spredt sig til lymfeknuder eller andre dele af kroppen.
  • Regional gentagelse. En regional tilbagefald forekommer i lymfeknuder og væv placeret i nærheden af din oprindelige kræft.
  • Fjernmetastaser. Dette refererer til kræft, der har spredt sig (metastaseret) til områder længere væk fra hvor din kræft først blev placeret.

Hvor din canceren genopstår afhænger af din oprindelige kræft type og stadium. Nogle kræftformer almindeligvis gentager sig i specifikke områder.

Se også

Når kræft vender tilbage: Hvordan til at håndtere kræft tilbagefald

Hvordan kræft tilbagefald diagnosticeret?

Kræft gentagelser er diagnosticeret ligesom enhver anden kræft. Din læge måske har mistanke om en kræft tilbagefald baseret på visse tests, eller du måske har mistanke om en gentagelse baseret på dine symptomer.

Efter din sidste runde af behandlingen, formentlig din læge gav dig en tidsplan for opfølgende eksamen for at kontrollere for kræft tilbagefald. Du var sikkert fortalt, hvad tegn og symptomer til at være på tæerne kunne signalere en gentagelse.

Ser efter en cancertilbagefald er ofte meget forskellig fra screening for den oprindelige kræft. Og målene for de to er forskellige. For de fleste former for kræft, kan en lokal recidiv stadig kunne kureres, så tidlig påvisning af en lokalt recidiv er meget vigtigt. For de fleste kræftformer, betyder en gentagelse på et sted fjernt fra, hvor kræften først begyndte chancen for helbredelse er ikke gode.

Alle kræftformer er forskellige, så det er vigtigt at tale med din læge om, hvilken type kræft, du har, og hvad der kan gøres, hvis det gentager sig på et fjernt sted. Dette kan vejlede hvad tests du gennemgå under rutinemæssige checkups efter din første behandling.

Kan kræft tilbagefald behandles?

Mange gevinster er blevet gjort i behandlingen af ​​cancer. I mange tilfælde kan de lokale og regionale gentagelser blive helbredt. Selv når en kur ikke er muligt, kan behandlingen skrumpe din kræft til at bremse kræft vækst. Dette kan lindre smerter og andre symptomer, og det kan hjælpe dig leve længere.

Hvilken behandling du vælger, om nogen, vil blive baseret på mange af de samme faktorer, du overvejes, når der træffes beslutning om din behandling første gang. Overvej, hvad du håber at opnå, og hvilke bivirkninger du er villig til at udholde. Din læge vil også tage hensyn til, hvilke typer behandling, du havde tidligere, og hvordan din krop reagerede på disse behandlinger.

Du kan også overveje at deltage i en klinisk undersøgelse, hvor man kan få adgang til de nyeste behandlinger eller eksperimentelle medicin. Tal med din læge om kliniske forsøg, der er tilgængelige for dig.

Hvordan til at klare med en cancertilbagefald

En cancertilbagefald bringer tilbage mange af de samme følelser, du følte, da du var først diagnosticeret med kræft. Bare fordi du har behandlet disse følelser før, betyder ikke, at de er nemmere at håndtere dette tidspunkt. Almindelige følelser omfatter:

  • Distress. Når du endte behandling for din indledende kræft, du langsomt begyndt at bevæge sig videre med dit liv, tænker kræften var væk. I uger, måneder eller år, der gik, blev kræft mindre og mindre en del af dit daglige liv. Chokket over at have kræft kommer tilbage efter du overtog det var gået kan forårsage nød - nogle gange mere end din første diagnose gjorde.
  • Self-tvivl. Kan tvivle på visdommen i dine tidligere behandling beslutninger eller livsstilsvalg, du har foretaget siden sidste kræft oplevelse. Prøv ikke at kigge bagud. I stedet fokusere på din nuværende situation og hvad du skal gøre nu for at bevæge sig fremad.
  • Vrede. Det er meget almindeligt og rimeligt at være vred, at din kræft er vendt tilbage. Du kan endda være vred med din læge for ikke at stoppe din kræft første gang. Eller du måske undre sig over hvorfor du sætter op med bivirkningerne af din oprindelige behandling, bare for at have kræft gentage alligevel. Men du og din læge gjorde behandlingsmuligheder valg baseret på de oplysninger, der forelå på daværende tidspunkt. Søger en anden mening kan hjælpe dig til bedre at forstå dine valg.
  • Træthed. Det er normalt at føle, at du ikke kan behandle kræft igen. Uanset om det er bivirkninger af behandlingen, du frygter eller at skulle fortælle dine venner og familie, at du har kræft, du har gjort det før. Tage hjertet i det faktum, at du var i stand til at gøre det første gang, selvom du måske har tvivlet selv dengang.

Alle disse følelser er normale, men det betyder ikke, du kan ikke gøre noget ved dem. Start med at tænke tilbage til din første kræft oplevelse. De samme klare mekanismer du brugte da er sandsynligt, at arbejde nu. Om det var en bedste ven, et familiemedlem eller en støtte gruppe, du vendte sig, du ved, at den pågældende person eller gruppe giver god følelsesmæssig støtte.

Du har andre fordele i denne omgang. Stol på disse for at hjælpe dig med klare. For eksempel:

  • Du kender mere nu. Vide mere om kræft og dine behandlingsmuligheder kan hjælpe med at reducere din angst. Tænk på, hvor meget du vidste om kræft på din første diagnose. Sammenlign dette med, hvad du ved nu, såsom hvilken behandling indebærer, og hvilke bivirkninger man kan forvente.
  • Du har bygget relationer. Du har arbejdet tæt sammen med din læge, og du kender din vej rundt på hospitalet eller klinikken. Dette kan gøre du føler dig bedre tilpas.
  • Du har gjort det før. Baseret på din første oplevelse med kræft, ved du, hvad der er bedst for dig i løbet af denne tid. Uanset om du har brug for lidt tid alene, eller foretrak at have nogen i nærheden, kan du trække på din oplevelse for at planlægge.

Brug disse erfaringer til din fordel. De kan hjælpe dig føle sig mere i kontrol, når beslutninger om din behandling. Og vær ikke bange for at udtrykke dine følelser til din læge. Samtalen, der resulterer kan give dig en bedre forståelse af din situation, og det kan hjælpe dig gøre behandlingen beslutninger.

Se også