Kvinders sundhed

Brystkræft forebyggelse: hvordan man kan reducere din risiko

Brystkræft forebyggelse starter med sunde vaner - såsom begrænsning af alkohol og være fysisk aktiv. Forstå hvad du kan gøre for at reducere din risiko for brystkræft.

Hvis du er bekymret for brystkræft, kan du spekulerer på, om der er ting, du kan tage hen imod brystkræft forebyggelse. Nogle risikofaktorer, såsom familie historie, kan ikke ændres. Men der er livsstilsændringer, du kan gøre for at sænke din risiko.

Hvad kan jeg gøre for at mindske min risiko for brystkræft?

Livsstilsændringer er blevet påvist i undersøgelser for at mindske risikoen for brystkræft, selv i høj-risiko kvinder. Følgende er trin, du kan tage for at sænke din risiko:

  • Begræns alkohol. Jo mere alkohol du drikker, jo større er din risiko for at udvikle brystkræft. Hvis du vælger at drikke alkohol - herunder øl, vin eller spiritus - begrænse dig selv til ikke mere end én drink om dagen.
  • Der må ikke ryges. Akkumulere tyder en sammenhæng mellem rygning og risikoen for brystkræft, især i præmenopausale kvinder. Desuden er ikke at ryge en af ​​de bedste ting, du kan gøre for din generelle sundhed.
  • Styr din vægt. Være overvægtige eller fede øger risikoen for brystkræft. Dette er især tilfældet, hvis fedme opstår senere i livet, især efter overgangsalderen.
  • Være fysisk aktiv. Fysisk aktivitet kan hjælpe dig med at opretholde en sund vægt, hvilket til gengæld hjælper med at forebygge brystkræft. For de fleste raske voksne, anbefaler Institut for Sundhed og Human Services mindst 150 minutter om ugen af ​​moderat aerob aktivitet eller 75 minutters energisk aerob aktivitet hver uge, plus styrketræning mindst to gange om ugen.
  • Amme. Amning kan spille en rolle i brystkræft forebyggelse. Jo længere du amme, desto større beskyttende effekt.
  • Begræns dosis og varighed af hormonbehandling. Kombination hormonbehandling i mere end tre til fem år øger risikoen for brystkræft. Hvis du tager hormonbehandling for menopausale symptomer, så spørg din læge om andre muligheder. Du kan være i stand til at styre dine symptomer med nonhormonal behandlingsformer såsom fysisk aktivitet. Hvis du beslutter dig for, at fordelene ved kortvarig hormonbehandling opvejer risiciene, brug den laveste dosis, der virker for dig.
  • Undgå udsættelse for stråling og miljøforurening. Medical-billeddiagnostiske metoder, såsom edb-tomografi, brug høje doser af stråling, som er blevet forbundet med risiko for brystkræft. Reducer din eksponering ved at have sådanne tests kun når det er absolut nødvendigt. Mens flere undersøgelser er nødvendige, nogle forskning tyder på en sammenhæng mellem brystkræft og eksponering for kemikalier, der findes i nogle arbejdspladser, benzindampe og udstødningsgas.

Kan en sund kost forebygge brystkræft?

Kvinders sundhed. Være fysisk aktiv.
Kvinders sundhed. Være fysisk aktiv.

Spise en kost rig på frugt og grøntsager er ikke blevet konsekvent vist at tilbyde beskyttelse mod brystkræft. Desuden vises der en fedtfattig kost til at tilbyde kun en lille reduktion i risikoen for brystkræft.

Dog kan spise sund kost mindske din risiko for andre former for kræft, samt diabetes, hjertesygdomme og slagtilfælde. En sund kost kan også hjælpe dig med at opretholde en sund vægt - en nøglefaktor i brystkræft forebyggelse.

Se også

Brystkræft forebyggelse: hvordan man kan reducere din risiko

Er der en sammenhæng mellem p-piller og brystkræft?

En række ældre undersøgelser foreslået, at p-piller lidt øget risiko for brystkræft, især blandt yngre kvinder. I disse undersøgelser dog 10 år efter ophørende piller kvinders risiko for brystkræft vendte tilbage til det samme niveau som for kvinder, der aldrig har brugt p-piller. Nuværende dokumentation ikke understøtter en stigning i brystkræft med p-piller.

Hvad kan jeg ellers gøre?

Være på vagt om brystkræft afsløring. Hvis du bemærker nogen ændringer i dine bryster, såsom en ny klump eller hudforandringer, skal du kontakte din læge. Også, så spørg din læge, hvornår man skal begynde mammografi og andre screeninger.

Se også