Høj hæmoglobin count

Definition

En høj hæmoglobin count angiver over gennemsnittet koncentration af iltbærende protein hæmoglobin i blodet. Hæmoglobin (Hg eller Hgb) er den vigtigste komponent i de røde blodlegemer. Hæmoglobin count - også kaldet hæmoglobinniveau - angiver din blodets iltbærende kapacitet.

En høj hæmoglobin count er noget anderledes end en høje røde blodlegemer, fordi hver celle ikke kan have den samme mængde hæmoglobin-proteiner. Derfor kan du have en høj hæmoglobin count selvom din røde blodlegemer falder inden for normalområdet.

Tærsklen for en høj hæmoglobin count er lidt forskellig fra den ene medicinsk praksis til en anden. Det er generelt defineret som mere end 17,5 gram (g) hæmoglobin pr deciliter (dl) af blod for mænd og 15,5 g / dl for kvinder. Hos børn varierer definitionen af ​​en høj hæmoglobin count med alder og køn.

Årsager

Høj hæmoglobin count kan forekomme, fordi:

  • Din produktionen af ​​røde blodlegemer øges for at kompensere for kronisk lavt iltindhold i blodet på grund af dårlig hjerte eller lungefunktion.
  • Du har en dysfunktion af knoglemarven, som resulterer i øget produktion af røde blodlegemer.
  • Din produktionen af ​​røde blodlegemer øges for at kompensere for en begrænset iltforsyning i de højere luftlag.
  • Du ryger.
  • Du har taget narkotika eller hormoner, hyppigst erythropoietin (EPO), der stimulerer produktionen af ​​røde blodlegemer. Du er ikke sandsynligt, at få en høj hæmoglobin count fra EPO givet til dig, hvis du har kronisk nyresygdom. Men EPO doping - at få injektioner til at forbedre sportslige præstationer - kan forårsage en høj hæmoglobin count.

Specifikke lidelser eller andre faktorer, der kan forårsage høj hæmoglobin count er:

Årsager vist her, er ofte forbundet med dette symptom. Arbejd med din læge eller andet sundhedspersonale for en præcis diagnose.

Hvornår skal se en læge

En høj hæmoglobin count er sjældent en uventet fund eller blot opdaget ved en tilfældighed. Det er normalt findes, når lægen har beordret tests for at hjælpe med at diagnosticere en tilstand, du allerede oplever. Tal med din læge om, hvad disse resultater betyder. En høj hæmoglobin count og resultater fra andre tests kan allerede indikere årsagen til din sygdom eller din læge kan foreslå andre tests for at kontrollere din tilstand.