KOL

Definition

Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) henviser til en gruppe af lungesygdomme, der blokerer luftstrømmen og gøre vejrtrækning vanskelig.

Emfysem og kronisk bronkitis er de to mest almindelige forhold, der udgør KOL. Kronisk bronkitis er en betændelse i slimhinden i dine bronkierne, der bærer luft til og fra dine lunger. Emfysem opstår, når luftsæk (alveoler) i slutningen af ​​de mindste luftpassager (bronkioler) i lungerne gradvist ødelægges.

Skader på dine lunger fra KOL ikke kan vendes, men behandling kan hjælpe med at kontrollere symptomerne og minimere yderligere skade.

Se også

Symptomer

Symptomer på KOL ofte ikke vises, før betydelig lungeskade er sket, og de som regel forværres over tid. For kronisk bronkitis, er det vigtigste symptom en hoste, at du har mindst tre måneder om året i to år i træk. Andre tegn og symptomer på KOL omfatter:

 • Åndenød, især ved fysisk aktivitet
 • Hvæsen
 • Trykken for brystet
 • At skulle klare halsen første ting om morgenen, på grund af overskydende slim i lungerne
 • En kronisk hoste, der producerer spyt, der kan være klar, hvid, gul eller grønlig
 • Blålige læber eller negle senge (cyanose)
 • Hyppige luftvejsinfektioner
 • Mangel på energi
 • Utilsigtet vægttab (i senere faser)

Mennesker med KOL er også tilbøjelige til at opleve episoder kaldet forværringer, hvor deres symptomer bliver værre og vare i flere dage eller længere.

Se også

Årsager

KOL. Årsager til luftvejsobstruktion.
KOL. Årsager til luftvejsobstruktion.

Den vigtigste årsag til KOL er tobaksrygning. Men i den tredje verden, KOL ofte opstår hos kvinder udsat for røg fra afbrænding af brændsel til madlavning og opvarmning i dårligt ventilerede hjem. Kun omkring 20 procent af kroniske rygere udvikler KOL. Nogle rygere udvikler mindre almindelige lungesygdomme. De kan være fejldiagnosticeret som havende KOL, indtil en mere grundig evaluering udføres.

Hvordan dine lunger er påvirket
Air rejser ned dit luftrør (trachea), og ind i dine lunger gennem to store rør (bronkier). Inde i dine lunger, dividere disse rør mange gange - ligesom grenene på et træ - i mange mindre rør (bronkioler), der ender i klynger af små luftsække (alveoler). Luftsække har meget tynde vægge fuld af bittesmå blodkar (kapillærer). Ilten i luften, du indånder passerer ind i disse blodkar og kommer ind i blodbanen. På samme tid, kuldioxid - en gas, der er et affaldsprodukt af stofskiftet - udåndes.

Dine lunger er afhængige af naturlige elasticitet af bronkierne og luftsække at tvinge luften ud af din krop. KOL får dem til at miste deres elasticitet og delvist sammenbrud, hvilket efterlader lidt luft fanget i dine lunger, når du ånder ud.

Årsager til luftvejsobstruktion

 • Emfysem. Denne lungesygdom forårsager ødelæggelse af de skrøbelige vægge og elastiske fibre af alveolerne. Små luftveje sammenbrud, når du ånder ud, forringer luftstrøm ud af dine lunger.
 • Kronisk bronkitis. I denne tilstand, bliver dine bronkierne betændt og indsnævret, og dine lunger producere mere slim, hvilket yderligere kan blokere indsnævret rør. Du udvikler en kronisk hoste forsøger at rydde luftvejene.

Cigaretrøg og andre irritationsfremkaldende
I langt de fleste tilfælde er lungeskade, der fører til KOL forårsaget af langvarig cigaretrygning. Men der er sandsynligvis andre faktorer på spil i udviklingen af ​​KOL, såsom en genetisk disposition for sygdommen, fordi kun omkring 20 procent af rygerne udvikle KOL.

Andre irritationsmomenter kan forårsage KOL, herunder cigar røg, passiv rygning, rør røg, luftforurening og eksponering på arbejdspladsen for støv, røg eller dampe.

Alfa-1-antitrypsin-mangel
I omkring 1 procent af mennesker med KOL, sygdommen resultater fra en genetisk sygdom, der forårsager lave niveauer af et protein kaldet alfa-1-antitrypsin. Alfa-1-antitrypsin (AAT) er lavet i leveren og udskilles i blodbanen for at hjælpe med at beskytte lungerne. Alfa-1-antitrypsin-mangel kan påvirke leveren samt lungerne. Skader på leveren kan forekomme hos spædbørn og børn, ikke kun voksne med lange ryger historier. For voksne med KOL relateret til AAT mangel er behandlingsmuligheder de samme som dem, for folk med mere almindelige typer af KOL. Nogle mennesker kan behandles ved at erstatte den manglende AAt protein, som kan forhindre yderligere skade på lungerne.

Se også

Risikofaktorer

Risikofaktorer for KOL omfatter:

 • Udsættelse for tobaksrøg. Den væsentligste risikofaktor for KOL er langsigtet cigaretrygning. Jo flere år man ryger, og jo flere pakker du ryger, jo større risiko. Piberygere, cigar rygere, marihuana rygere og folk udsættes for store mængder af passiv rygning også er i fare.
 • Personer med astma, som røg. Kombinationen af astma, en kronisk luftvejssygdom, og rygning øger risikoen for KOL endnu mere.
 • Erhvervsmæssig eksponering for støv og kemikalier. Langvarig udsættelse for kemiske dampe, dampe og støv på arbejdspladsen kan irritere og opflamme dine lunger.
 • Age. KOL udvikler sig langsomt over årene, så de fleste mennesker er mindst 35 til 40 år gammel, da symptomerne begynder.
 • Genetik. En usædvanlig genetisk lidelse kendt som alfa-1-antitrypsin-mangel er kilden til nogle tilfælde af KOL. Andre genetiske faktorer sandsynligvis foretage visse rygere mere modtagelige for sygdommen.

Se også

Komplikationer

Komplikationer af KOL omfatter:

 • Luftvejsinfektioner. Mennesker med KOL er mere modtagelige for forkølelser, influenza og lungebetændelse. Enhver luftvejsinfektion kan gøre det meget mere vanskeligt at trække vejret og producere yderligere skade på lungevævet. En årlig influenzavaccination og regelmæssig vaccination mod pneumokok lungebetændelse hjælpe med at forhindre visse infektioner.
 • Højt blodtryk. KOL kan forårsage højt blodtryk i arterierne, der bringer blod til dine lunger (pulmonal hypertension).
 • Hjerteproblemer. Af grunde, der ikke er fuldt forstået, KOL øger din risiko for hjertesygdomme, herunder hjerteanfald.
 • Lungekræft. Rygere med kronisk bronkitis har større risiko for at udvikle lungekræft end at gøre rygere, der ikke har kronisk bronkitis.
 • Depression. Åndedrætsbesvær kan holde dig fra at gøre aktiviteter, som du nyder. Og beskæftiger sig med alvorlig sygdom kan bidrage til udvikling af depression. Tal med din læge, hvis du føler dig trist eller hjælpeløs, eller tror, ​​at du kan opleve depression.

Se også

Forberedelse til Deres udnævnelse

Hvis din primære sundhedstjeneste læge har mistanke om, at du har KOL, vil du sandsynligvis blive henvist til en pulmonologist, en læge, der har specialiseret sig i lungesygdomme.

Hvad du kan gøre
Før din ansættelse, kan du ønsker at skrive en liste med svar på følgende spørgsmål:

 • Hvilke symptomer oplever du? Hvornår begynder de?
 • Hvad gør dine symptomer værre? Bedre?
 • Er der nogen i din familie har KOL?
 • Har du haft nogen behandling for KOL? Hvis ja, hvad var det og hjalp det?
 • Har du nogensinde taget betablokkere til din højt blodtryk eller hjerte?
 • Er du blevet behandlet for andre sygdomme?
 • Hvilke medicin og kosttilskud tager du jævnligt?

Du vil måske have en ven eller et familiemedlem ledsage dig til din udnævnelse. Ofte to sæt ører er bedre end en, når du er ved at lære om et kompliceret medicinsk problem som KOL. Tage noter, hvis det hjælper.

Hvad kan du forvente fra din læge
Din læge kan spørge nogle af de følgende spørgsmål:

 • Hvor længe har du haft en hoste?
 • Har du får åndenød let?
 • Har du bemærket nogen hvæsen når du trækker vejret?
 • Har du eller har du nogensinde røget cigaretter?
 • Kunne du tænke dig hjælp til at holde op?

Se også

Test og diagnose

KOL er almindeligt fejldiagnosticeret - tidligere rygere får ofte at vide, de har KOL, når de i virkeligheden har en anden mindre almindelig lungesygdom. Ligeledes er mange personer, der virkelig ikke har KOL ikke diagnosticeret indtil sygdommen langt er fremskreden, og interventioner er mindre effektive.

Forberedelse til din udnævnelse. Udsættelse for tobaksrøg.
Forberedelse til din udnævnelse. Udsættelse for tobaksrøg.

Hvis du har symptomer på KOL og en historie af udsættelse for lunge lokalirriterende - især cigaretrøg - Deres læge kan anbefale disse tests:

 • Test af lungefunktionen. Spirometri er den mest almindelige lungefunktion test. Under denne test, vil du blive bedt om at blæse i et stort rør forbundet til et spirometer. Denne maskine måler, hvor meget luft lungerne kan holde og hvor hurtigt du kan blæse luft ud af dine lunger. Spirometri kan opdage KOL selv før du har symptomer på sygdommen. Det kan også bruges til at spore progressionen af ​​sygdommen og til at overvåge, hvor godt behandlingen virker.
 • Bryst x-ray. En røntgenundersøgelse kan vise emfysem, en af de vigtigste årsager til KOL. Et røntgenbillede kan også udelukke andre lungeproblemer eller hjertesvigt.
 • CT-scanning. En CT-scanning af dine lunger kan hjælpe med at registrere emfysem og hjælpe med at afgøre, om du kan have gavn af operation for KOL. CT-scanninger kan også bruges til at screene for lungekræft, som er mere udbredt blandt mennesker med KOL end det er blandt dem, der røget, men ikke udvikler KOL.
 • Arterieblod gas ana sis. Dette blod test måler, hvor godt dine lunger bringer ilt i dit blod og fjerne kuldioxid.

Se også

Behandlinger og medicin

En diagnose af KOL er ikke enden af ​​verden. For alle stadier af sygdommen, er effektiv terapi til rådighed, som kan styre symptomerne, reducere din risiko for komplikationer og eksacerbationer, og forbedre din evne til at føre et aktivt liv.

Rygestop
Det mest afgørende skridt i enhver behandling plan for KOL er at stoppe al rygning. Det er den eneste måde at holde KOL i at blive værre - som med tiden kan reducere din evne til at trække vejret. Men rygestop er ikke let. Og denne opgave kan virke særligt skræmmende, hvis du har prøvet at stoppe og har tabt sagen. Tal med din læge om nikotinsubstitution og medicin, der kan hjælpe, samt hvordan man håndterer tilbagefald. Det er også en god idé at undgå passiv rygning eksponering når det er muligt.

Medicin
Læger bruger flere slags medicin til at behandle symptomerne og komplikationer af KOL. Du kan tage nogle medikamenter på en regelmæssig basis, og andre efter behov:

 • Bronkodilatatorer disse medikamenter -. Der normalt kommer i en inhalator - afslappe musklerne omkring dine luftveje. Dette kan hjælpe med at lindre hoste og åndenød og gøre vejrtrækning lettere. Afhængig af sværhedsgraden af ​​din sygdom, kan du bruge en korttidsvirkende bronkodilatator før aktiviteterne, en langtidsvirkende bronkodilatator, som du bruger hver dag, eller begge dele.

  Korttidsvirkende bronkodilatatorer omfatter albuterol (ProAir HFA, Ventolin HFA, andre), levalbuterol (Xopenex) og ipratropium (Atrovent). De langtidsvirkende bronkodilatatorer omfatter tiotropium (Spiriva) salmeterol (Serevent), formoterol (Foradil, Perforomist) arformoterol (Brovana) indacaterol (Arcapta) og aclidinium (Tudorza).

 • Inhalationssteroider. Inhalationskortikosteroid medicin kan reducere luftvejs inflammation og hjælpe med at forhindre forværringer. Bivirkninger kan være blå mærker, infektioner i munden og hæshed. Disse medikamenter er nyttige for folk med hyppige forværring af KOL. Fluticason (FLOVENT) og budesonid (Pulmicort) er eksempler på inhalationssteroider.
 • Kombination inhalatorer. Nogle medikamenter kombinere bronkodilatatorer og inhalerede steroider. Salmeterol og fluticason (Advair) og formoterol og budesonid (Symbicort) er eksempler på kombination inhalatorer.
 • Orale steroider. For folk, der har en moderat eller svær akut forværring, forebygge orale steroider yderligere forværring af KOL. Imidlertid kan disse medikamenter har alvorlige bivirkninger, såsom vægtøgning, diabetes, osteoporose, grå stær og en øget risiko for infektion.
 • Phosphodiesterase-4-hæmmere. En ny type medicin er godkendt til mennesker med svær KOL er roflumilast (Daliresp), et phosphodiesterase-4-hæmmer. Dette stof reducerer betændelse i luftvejene og afslapper luftvejene. Almindelige bivirkninger omfatter diarré og vægttab.
 • Theophyllin. Denne meget billig medicin hjælper forbedre vejrtrækning og forhindrer eksacerbationer. Bivirkninger kan omfatte kvalme, hurtig hjertebanken og rysten.
 • Antibiotika. Luftvejsinfektioner, såsom akut bronkitis, lungebetændelse og influenza, kan forværre KOL symptomer. Antibiotika hjælper med at bekæmpe akutte forværringer. Den antibiotiske azithromycin forebygger forværringer, men det er ikke klart, om dette skyldes dens antibiotiske virkning eller dets anti-inflammatoriske egenskaber.

Lung behandlingsformer
Læger bruger ofte disse ekstra behandlinger for folk med moderat eller svær KOL:

 • Iltbehandling. Hvis der ikke er nok ilt i blodet, kan det være nødvendigt supplerende ilt. Der er flere enheder til at levere ilt til dine lunger, herunder lette, bærbare enheder, som du kan tage med dig til at løbe ærinder og komme rundt i byen. Nogle mennesker med KOL brug ilt kun i aktiviteter, eller mens du sover. Andre bruger ilt hele tiden. Oxygen terapi kan forbedre livskvaliteten og er den eneste KOL terapi vist sig at forlænge livet. Tal med din læge om dine behov og muligheder.
 • Pulmonal rehabiliteringsprogram. Disse programmer typisk kombinere uddannelse, træning, ernæring råd og vejledning. Du vil arbejde med en bred vifte af specialister, der kan skræddersy din genoptræning program til at opfylde dine behov. Pulmonal rehabilitering kan forkorte indlæggelser, øge din evne til at deltage i hverdagens aktiviteter og forbedre din livskvalitet. Tal med din læge om henvisning til et program.

Håndtering af eksacerbationer
Selv med igangværende behandling, kan du opleve tidspunkter, hvor symptomerne bliver værre for dage eller uger. Dette kaldes en akut forværring, og det kan føre til lunge fiasko, hvis du ikke modtager hurtig behandling. Forværring kan være forårsaget af en luftvejsinfektion, luftforurening, eller andre udløsere af inflammation. Uanset årsagen, er det vigtigt at søge omgående lægehjælp, hvis du bemærker en vedvarende stigning i hoste, en ændring i din slim eller hvis du har en hårdere tid vejrtrækning.

Når forværringer opstår, kan du brug for yderligere medicin (såsom antibiotika eller steroider), supplerende ilt eller behandling på hospitalet. Når symptomerne forbedres, vil du ønsker at træffe foranstaltninger for at forhindre fremtidige forværringer, såsom at tage inhalationssteroider eller langtidsvirkende bronkodilatatorer, at få din årlige influenza vaccine og undgå luftforurening når det er muligt.

Kirurgi
Kirurgi er en mulighed for nogle mennesker med nogle former for alvorlig emfysem, som ikke hjulpet tilstrækkeligt med medicin alene:

 • Lungevolumenreduktion kirurgi. I denne operation, fjerner din kirurg små kiler af beskadigede lungevæv. Dette skaber ekstra plads i brystkassen, så at den resterende lungevæv og membranen arbejde mere effektivt. I nogle mennesker, kan denne operation forbedre livskvaliteten og forlænge overlevelsen.
 • Lungetransplantation. Lungetransplantation kan være en mulighed for visse mennesker, der opfylder bestemte kriterier. Transplantation kan forbedre din evne til at trække vejret, og til at være aktive, men det er en større operation, der har betydelige risici, såsom organafstødning, og det forpligter dig til at tage livslang immun-undertrykke medicin.

Se også

Livsstil og hjem retsmidler

Hvis du har KOL, kan du tage skridt til at føle sig bedre og bremse skader på dine lunger:

 • Styr din vejrtrækning. Tal med din læge eller respiratorisk terapeut om teknikker til vejrtrækning mere effektivt hele dagen. Sørg også for at diskutere vejrtrækning holdninger og afslapning teknikker, som du kan bruge, når du er stakåndet.
 • Ryd din luftvejene. Med KOL, slim tendens til at samle sig i dine luftveje og kan være vanskelige at klare. Kontrollerede hoste, kan drikke masser af vand og bruge en luftfugter hjælpe.
 • Motion regelmæssigt. Det kan synes vanskeligt at udøve, når du har problemer med at trække vejret, men regelmæssig motion kan forbedre din generelle styrke og udholdenhed og styrke dine respiratoriske muskler.
 • Spis sunde fødevarer. En sund kost kan hjælpe dig med at vedligeholde din styrke. Hvis du er undervægtig, kan din læge anbefale kosttilskud. Hvis du er overvægtig, kan tabe betydeligt hjælpe din vejrtrækning, især i tider med anstrengelse.
 • Undgå røg og luftforurening. Ud over at holde op med at ryge, er det vigtigt at undgå steder, hvor andre ryger. Passiv rygning kan bidrage til yderligere lungeskader. Andre typer af luftforurening også kan irritere dine lunger.
 • Se din læge regelmæssigt. Hold dig til din udnævnelse tidsplan, selvom du føler dig fint. Det er vigtigt at støt overvåge din lungefunktion. Og sørg for at få din årlige influenza vaccine i oktober eller november for at hjælpe med at forhindre infektioner, som kan forværre din KOL. Spørg din læge, når du har brug for pneumokokvaccine.

Se også

Håndtering og støtte

Leve med KOL kan være en udfordring - især da det bliver sværere at fange din ånde. Du kan have til at opgive nogle aktiviteter, du tidligere har haft. Din familie og venner kan have svært ved at tilpasse til nogle af ændringerne.

Det kan hjælpe at dele din frygt og følelser med din familie, venner og læge. Du kan også overveje at deltage i en støttegruppe for mennesker med KOL. Og du kan have gavn af rådgivning eller medicin, hvis du føler dig deprimeret eller overvældet.

Se også

Forebyggelse

I modsætning til nogle sygdomme, har KOL en klar årsag og en klar vej for forebyggelse. Langt de fleste tilfælde er direkte relateret til cigaretrygning, og den bedste måde at forhindre KOL er aldrig at ryge - eller til at stoppe med at ryge.

Hvis du er en mangeårig ryger, kan disse enkle udsagn ikke synes så simpelt, især hvis du har prøvet at holde op - en, to eller mange gange før. Men at prøve. Det er afgørende at finde en tobaks ophør program, der kan hjælpe dig holde op til gode. Det er din bedste chance for at forhindre skader på dine lunger.

Erhvervsmæssig eksponering for kemiske dampe og støv er en anden risikofaktor for KOL. Hvis du arbejder med denne type lungeirritament, taler med din vejleder om de bedste måder at beskytte dig, såsom at bruge åndedrætsværn.

Se også