Polysomnografi (sove undersøgelse)

Definition

Polysomnografi, også kaldet en sove undersøgelse, er en test, der anvendes til at diagnosticere søvnforstyrrelser. Polysomnografi optager dine hjernebølger, iltniveauet i blodet, puls og vejrtrækning, samt øjen-og benbevægelser under studiet.

Polysomnografi normalt sker på en søvnforstyrrelser enhed på et hospital eller i en søvn center. Du vil blive bedt om at komme til søvn center i aften for polysomnografi så testen kan optage din nattetid søvnmønstre.

Ud over at hjælpe diagnosticere søvnforstyrrelser kan polysomnografi bruges til at hjælpe justere din behandling plan, hvis du allerede har været diagnosticeret med en søvnforstyrrelse.

Se også

Hvorfor det er gjort

Polysomnografi overvåger din søvn faser og cykler til at identificere, hvis eller når din søvn mønstre bliver afbrudt og hvorfor.

Den normale proces falde i søvn begynder med en søvn fase kaldes non-rapid eye movement (NREM) søvn. I denne fase, din hjerne bølger som registreret af electroencefalografi (EEG), sinke betydeligt. Dine øjne ikke flytte frem og tilbage hurtigt under NREM i modsætning til senere faser af søvn. Efter en time eller to af NREM søvn, henter din hjerne aktivitet op igen, og hurtige øjenbevægelser (REM) søvn begynder. De fleste drømmer opstår under REM søvn.

Du normalt gå gennem 4-6 søvn cykler en aften, cykling mellem NREM og REM-søvn i omkring 90 minutter. Din REM fase normalt forlænger med hver cyklus som natten skrider frem. Søvnforstyrrelser kan forstyrre denne søvn proces. Polysomnografi overvåger din søvn faser og cykler til at identificere, hvis eller når din søvn mønstre afbrudt.

Din læge kan anbefale polysomnografi, hvis han eller hun mistænker du har:

 • Søvnapnø eller anden søvnrelaterede vejrtrækning lidelse - din vejrtrækning gentagne gange stopper og starter under søvn.
 • Periodisk bevægeapparatet lidelse - du ufrivilligt flex og udvide dine ben, mens du sover. Denne søvn lidelse er undertiden forbundet med restless legs syndrom.
 • Narkolepsi - du oplever overvældende dagtimerne sløvhed og pludselige søvnanfald.
 • REM-søvn adfærdsforstyrrelse - du handle drømme, som du sover.
 • Usædvanlige adfærd under søvn - du behøver usædvanlige aktiviteter under søvn, såsom gåture, bevæger sig rundt et parti eller rytmiske bevægelser.
 • Uforklarlig kronisk søvnløshed - du konsekvent har problemer falde i søvn eller opholder sig i søvn.

Se også

Risici

Polysomnografi er en ikke-invasiv smertefri test. Komplikationer er sjældne. Den mest almindelige bivirkning er hudirritation forårsaget af klæbemiddel, der anvendes til at fastgøre test sensorer til din hud.

Se også

Hvordan du forbereder

Polysomnografi (sove undersøgelse). Søvnapnø eller anden søvnrelaterede vejrtrækning lidelse.
Polysomnografi (sove undersøgelse). Søvnapnø eller anden søvnrelaterede vejrtrækning lidelse.

Din læge kan bede dig om ikke at drikke alkohol eller spise eller drikke noget med koffein i løbet af eftermiddagen og aftenen før polysomnografi. Alkohol og koffein kan ændre dine søvnmønstre, og de kan gøre symptomerne på nogle søvnforstyrrelser værre.

Se også

Hvad du kan forvente

Under polysomnografi
Du ankommer til søvn midt i aften for polysomnografi og overnatter. Du kan medbringe varer, du bruger til din sengetid rutine, og du kan sove i dine egne nattøj.

Det rum, hvor polysomnografi er gjort svarer til et hotelværelse, og det er mørkt og roligt i løbet af testen. Du behøver ikke dele værelse med andre. Rummet har et videokamera, så polysomnography teknologer overvågning kan du se, hvad der sker i rummet, når lysene er ude, og et lydsystem, så de kan tale med dig og høre dig fra deres overvågning område uden for rummet.

Når du får klar til seng, en af ​​de teknikere placerer sensorer på din hovedbund, templer, bryst og ben med et mildt klæbemiddel, såsom lim eller tape. Følerne er forbundet med ledninger til en computer, men ledningerne er lange nok til at lade dig bevæge sig normalt i sengen. En lille klip også bliver placeret på din finger eller øre til at overvåge niveauet af ilt i blodet.

Periodisk bevægeapparatet lidelse. REM-søvn adfærdsforstyrrelse.
Periodisk bevægeapparatet lidelse. REM-søvn adfærdsforstyrrelse.

Mens du sover, en tekniker overvåger:

 • Hjernebølger
 • Øjenbevægelser
 • Puls
 • Vejrtrækning
 • Blood iltniveau
 • Kropsstilling
 • Bevægeapparatet
 • Snorken og anden støj, du kan gøre som du sover

Alle disse målinger registreres på en kontinuerlig kurve.

Polysomnografi teknologer kontrollere dig hele natten. Hvis du har brug for hjælp, kan du tale med dem via overvågningsudstyr. De kan komme ind i rummet for at frigøre ledningerne hvis du har brug for at komme op i løbet af natten.

Selvom du sandsynligvis ikke vil falde i søvn så let eller sove så godt i søvn center som du gør derhjemme, dette normalt ikke påvirker testresultaterne. En fuld nats søvn er ikke forpligtet til at opnå nøjagtige polysomnography resultater.

Efter polysomnografi
I morgen, er følerne fjernes, og du kan forlade søvn center. Du får en tid til en opfølgende besøg med den læge, der anbefalede testen. Du kan vende tilbage til dine normale aktiviteter efter polysomnografi.

Se også

Resultater

Målingerne er taget under polysomnografi giver en stor mængde oplysninger om dine søvnmønstre. For eksempel:

 • Hjernebølger og øjenbevægelser under søvn kan hjælpe din sundhedspleje teamet vurdere dine søvn faser og identificere forstyrrelser i de faser, der kan opstå på grund af søvnforstyrrelser såsom narkolepsi og REM-søvn adfærdsforstyrrelse.
 • Hjerte-og vejrtrækning renteændringer og ændringer i blodets ilt, der er unormale under søvn kan foreslå søvnapnø.
 • Hyppige benbevægelser, som forstyrrer din søvn kan indikere periodisk bevægeapparatet lidelse.
 • Usædvanlige bevægelser eller adfærdsmønstre under søvn kan være tegn på REM-søvn adfærdsforstyrrelse eller andet søvnforstyrrelser.

De indsamlede oplysninger under polysomnografi vurderes først af en polysomnografi teknolog, der bruger dataene til at kortlægge din søvn faser og cykler. Derefter er, at oplysninger gennemgået af din søvn center læge.

Det kan tage op til to uger for at modtage resultaterne af polysomnografi. Ved en opfølgende aftale, gennemgår din læge resultaterne med dig og på baggrund af de indsamlede data, diskuterer enhver behandling eller yderligere vurdering, som du måske har brug for.

Se også