Plantar vorter

Definition

Plantar vorter er noncancerous hud vækstrater på sålerne på dine fødder forårsaget af human papillomavirus (HPV), der føres ind i kroppen gennem små snit, pauser eller andre udsatte steder på huden af ​​dine fødder.

Plantar vorter udvikler ofte under trykpunkter i fødderne, såsom hæle eller kugler af dine fødder. Dette tryk kan også forårsage en plantar vorte at vokse indad under en hård, tyk lag af huden (callus).

De fleste plantar vorter er ikke et alvorligt sundhedsproblem, og kan ikke kræve behandling. Dog kan plantar vorter være generende eller smertefuld. Hvis egenomsorg behandlinger for plantar vorter ikke virker, skal du måske til at se din læge for at få dem fjernet.

Symptomer

Tegn og symptomer på plantar vorter omfatter:

 • Små, kødfulde, kornet læsioner, eller udvækster på sålerne på dine fødder
 • Hård, fortykket hud (callus) over en veldefineret "spot" på huden, hvor en vorte er vokset indad
 • Sorte peger, der almindeligvis kaldes "vorte frø", men er faktisk små, størknet blodkar
 • Læsioner, der afbryder de normale linier og kamme i huden af ​​dine fødder
 • Smerter eller ømhed, når du går eller står

Hvornår skal se en læge
Se din læge, hvis:

 • De læsioner er smertefulde eller ændring i udseende eller farve
 • Vorter fortsætter, formere eller igen, på trods af behandling i hjemmet
 • Vorter forstyrre dine aktiviteter
 • Du har diabetes eller nerveskade (neuropati) i dine fødder - i hvilket tilfælde, bør du ikke bruge på home-behandlinger
 • Du har et svækket immunsystem på grund af hiv / aids, immun-undertrykke narkotika eller andre immunsystemsygdomme
 • Har du nogen tvivl om, at læsionen er en vorte

I disse tilfælde kan din læge ordinere en nøje overvåget behandlingsplan eller overveje en anden diagnose.

Se også

Årsager

Plantar vorter er forårsaget af en infektion med human papillomavirus (HPV) i det ydre lag af huden på den eneste af dine fødder.

Der er mere end 100 typer af HPV, men kun nogle få typer er kendt for at forårsage vorter på fødderne. Andre typer af HPV er mere tilbøjelige til at forårsage vorter på andre områder af din hud eller på slimhinder.

Overførsel af virus
Hver persons immunsystem reagerer forskelligt på HPV, så ikke alle, der kommer i kontakt med virussen udvikler vorter. Selv folk i den samme familie reagere på virus anderledes.

Plantar vorter. Overførsel af virus.
Plantar vorter. Overførsel af virus.

HPV-stammer, der forårsager plantar vorter er ikke meget smitsom. Derfor er det ikke let overføres ved direkte kontakt fra en person til en anden. Men virus trives i varme, fugtige miljøer - såsom bruser gulve, omklædningsrum og offentlige svømning områder. Derfor kan du kontrakt virus ved at gå barfodet rundt puljer eller motionsrum.

Den virus, der også skal have en indgang ind i huden:

 • Revner i tør hud
 • Nedskæringer eller skrammer
 • Wet, blødgjort, skrøbelig hud fra langvarig udsættelse for vand (opblødt hud)

Flere vorter
Hvis virus spredes fra det oprindelige websted af infektion kan flere vorter vises. Disse kan omfatte:

 • Flere individuelle vorter på forskellige steder på foden
 • "Kissing vorter", et par af vorter, der vises, hvor to dele af foden berøring, såsom et kontaktpunkt mellem to tæer eller mellem en tå og bolden af ​​mund
 • Mosaikker, klynger af vorter, der hovedsageligt udgør en stor, single læsion

Risikofaktorer

Alle kan udvikle plantar vorter, men de er mere tilbøjelige til at påvirke:

 • Børn og unge
 • Mennesker med svækket immunforsvar

Af årsager lægerne ikke forstår, nogle mennesker er mere modtagelige for vorte-forårsager virus end andre.

Komplikationer

Når plantar vorter forårsage smerte, kan du ændre din normale arbejdsstillinger eller gangart - måske uden at indse ændringen. En forskel på, hvordan du står, går eller løber kan i sidste ende medføre muskel-eller ledsmerter.

Forberedelse til Deres udnævnelse

Du vil sandsynligvis starte med at se din praktiserende læge eller praktiserende læge. Dog kan du blive henvist til en specialist i hudsygdomme (dermatolog).

Forberedelse til din udnævnelse. Hvad kan du forvente fra din læge.
Forberedelse til din udnævnelse. Hvad kan du forvente fra din læge.

De følgende tips kan hjælpe dig med at forberede din udnævnelse.

Hvad kan du forvente fra din læge
Din læge vil sandsynligvis spørge dig en række spørgsmål, såsom:

 • Hvornår læsion eller læsioner optræder for første gang?
 • Har de ændret sig væsentligt i størrelse eller udseende?
 • Er betingelsen forårsage nogen smerte?
 • Har du haft vorter før?
 • Har du været diagnosticeret med diabetes eller nerveskade i dine fødder?
 • Har du nogen betingelse eller tage medicin, der er kendt for at svække dit immunforsvar?
 • Hvad at-home behandlinger har du brugt, og hvor længe har du brugt dem?
 • Hvilken effekt har du bemærket med disse behandlinger?
 • Bruger du en offentlig swimmingpool eller brusebad på et motionscenter - almindelige steder for eksponering for en vorte-forårsager virus?

Hvad du kan gøre
Medbring en liste over alle lægemidler, du tager regelmæssigt - herunder over-the-counter medicin og kosttilskud - og den daglige dosis af hver.

Du kan også vælge at skrive spørgsmål ned til din læge:

 • Hvis jeg har en plantar vorte, kan vi starte med at-home pleje?
 • Hvis vi vælger denne fremgangsmåde bør under hvilke betingelser jeg kalde dig?
 • Hvis den første behandling ikke virker, hvad vil vi prøve næste?
 • Hvis læsionen ikke er en plantar vorte, hvad ville tests du skal gøre?
 • Hvor lang tid tager det at få resultater?

Hvad du kan gøre i mellemtiden
Hvis du er sikker på, at du har en plantar vorte, kan du begynde at bruge hjem retsmidler eller alternativ medicin. Hvis du har diabetes, nerveskader i fødderne eller et svækket immunforsvar, ikke bruge egenomsorg retsmidler uden at konsultere din læge.

Hvis presset på vorten forårsager smerte, kan du ønsker at bære godt polstret sko, som sportssko, der jævnt understøtter den eneste og lindre nogle pres på vorter. Undgå at bære kjole sko eller andre mindre behagelige sko, hvis muligt.

Test og diagnose

I de fleste tilfælde kan din læge diagnosticere en plantar vorte ved at undersøge læsionen på din fod. Hvis der er nogen tvivl, kan lægen nødt til at skære ned læsionen med en skalpel. Plantar vorter vil vise tegn på mørke, prikker - bittesmå størknet blod fartøjer.

Hvis der stadig er tvivl om diagnosen, kan lægen fjerne en lille del af læsionen (barbere biopsi) og sende den til et laboratorium for analyse.

Se også

Behandlinger og medicin

Plantar vorter ofte ikke kræver behandling. De fleste vorter løse på egen hånd uden behandling inden for et par år. Men hvis de er forårsager smerte eller spredning, skal de behandles. Det er meget nemmere at behandle et par små vorter end flere store vorter.

Plantar vorter kan stædigt modstå behandling. Derfor er de fleste behandlinger kræver tålmodighed, vedholdenhed og flere interventioner.

Mennesker med diabetes, nerveskader i deres fødder eller svækket immunforsvar har brug for behandling under en læges tilsyn. Din læge vil nøje overvåge behandlingseffekt og kvaliteten af ​​sårheling.

Behandlinger, som din læge
Hvis hjem retsmidler ikke virker, kan din læge anbefale andre behandlinger. Læger generelt starte med den metode, der er mindst tilbøjelige til at resultere i smerter, bivirkninger og ardannelse. Ardannelse på fodsålen kan være smertefulde og er normalt irreversible. Behandlinger ofte behøver at blive gentaget, og vorter kan vende tilbage på et senere tidspunkt.

Behandlingsmuligheder omfatter følgende:

 • Frysning (kryoterapi). Din læge kan anvende flydende nitrogen med en spray dåse eller bomuld tippes applikator til at fryse og ødelægge din vorte. Den kemiske forårsager en blister til at danne omkring din vorte og de døde væv sloughs off inden for en uge eller deromkring. Selve programmet kan være smertefuldt, og kryoterapi kan resultere i smertefulde eller bud blærer, løse på egen hånd.
 • Cantharidin Din læge kan bruge cantharidin -. Et stof udvundet fra blister bille - på dine fodvorter. Typisk ekstrakten parret med salicylsyre, anvendt plantar vorte og dækket med en bandage. Den oprindelige ansøgning er smertefri, men den efterfølgende blister at formularer kan være ganske smertefuldt. Din læge klip væk døde del af vorte i omkring en uge.
 • Immunterapi. Denne terapi forsøger at udnytte kroppens immunsystem til at fjerne skrappe to treat vorter. Dette kan gøres på et par måder. Din læge kan injicere din vorter med interferon, en medicin, der øger dit immunforsvar instinkt at afvise vorter. Eller din læge kan injicere din vorter med et fremmed stof (antigen), der stimulerer dit immunforsvar. Læger bruger ofte mump antigener, fordi mange mennesker bliver vaccineret mod fåresyge. Som et resultat, sætter antigenet fra en immunreaktion, der kan bekæmpe vorter. Interferon behandling kan resultere i influenzalignende symptomer for et par timer efter behandling. Begge behandlinger kan forårsage smerte.
 • Imiquimod (Aldara). Denne recept creme påføres direkte på en vorte er en immunterapi medicin, der opmuntrer din krop til at frigive immunsystemet proteiner (cytokiner) til at angribe HPV. Denne behandling kan resultere i alvorlig betændelse i nærheden af ​​stedet, og skader på væv uden for den vorte. Hvis dette sker, er den behandling, droppet. Det stof kan også resultere i influenzalignende symptomer, der kan mindske med en lavere dosis.
 • Mindre operation. Dette indebærer skære væk vorte eller ødelægge vorte ved hjælp af en elektrisk nål i en proces, der kaldes electrodesiccation og udskrabning. Din læge vil bedøver din hud før denne procedure. Denne behandling er om muligt undgås med fodvorter grund af risikoen for ardannelse.
 • Laserbehandling. En type laser behandling kaldet pulse dye laser behandling forbrændinger lukket (cauterizes) bittesmå blodkar. Den inficerede væv dør til sidst, og vorte falder. Denne behandling kan forårsage smerte og ardannelse.

Med hver af disse behandlinger, vil din læge give anvisninger om, hvordan de skal dække en vorte eller sår, fjerne dødt væv mellem udnævnelser, rense stedet, og ændre en forbinding, hvis nødvendigt.

Din læge kan også henvise dig til at bruge over-the-counter vorte behandlinger sammen med disse behandlinger eller mellem besøg til kontoret. Han eller hun kan også anbefale brugen af ​​et antibiotikum creme for at beskytte stedet mod almindelige infektioner efter en vorte er blevet fjernet eller efter en behandling-relateret blister er brudt.

Livsstil og hjem retsmidler

De følgende egenomsorg tilgange kan hjælpe dig med at behandle plantar vorter. Må ikke behandle plantar vorter derhjemme, hvis du har et svækket immunforsvar, diabetes eller nerveskade i dine fødder. Over-the-counter behandlingsmuligheder omfatter følgende:

 • Salicylsyre. Nonprescription vorte medicin med salicylsyre sælges som et plaster eller en væske, der ødelægger og skaller lag af inficerede hud en lille smule ad gangen. Normalt, er du bedt om at vaske stedet, suge vorten i op til 20 minutter, forsigtigt fjerne dødt væv med en pimpsten eller smergel bord, og anvende den løsning eller plaster. Patches er normalt skiftes hver 48. time. Flydende applikationer normalt bruges to gange om dagen. Du kan få brug for at gentage denne proces i flere uger til at fjerne vorter helt.
 • Frysning (kryoterapi)-produkter. Produkter der fryser fodvorter, såsom Compound W Freeze Fra eller Dr. Scholl s Freeze Away Wart Remover er tilgængelige på købmænd uden recept. Sådanne produkter er ikke så effektive som kryoterapi gøres på lægens kontor, fordi de ikke fryser væv ved en temperatur så lav som den, der opnås med flydende nitrogen. Behandlingen kan også resultere i nogle smerter.

Alternativ medicin

En række alternative behandlinger er blevet fremmet som effektive interventioner for vorter, men der er lidt at ingen kliniske tegn på effektiviteten af ​​disse behandlinger. Fordi mange vorter løse på egen hånd, kan det være vanskeligt uden en veltilrettelagt undersøgelse for at afgøre, om forsvinden af ​​en vorte er resultatet af behandlingen eller naturlige forløb af infektionen.

Alternative behandlinger omfatter:

 • Gaffatape. "Gaffatape terapi" har resulteret i blandede resultater i et par kliniske forsøg, men det kan give en effektiv billig løsning for nogle mennesker. Behandlingen har generelt medtaget dækker vorte med sølv gaffatape i seks dage, iblødsætning vorten, forsigtigt fjerne dødt væv med en pimpsten eller smergel bord, forlader vorte udsat for omkring 12 timer, og gentage behandlingen, indtil vorten er væk.
 • . Æble cider eddike Interventioner med æblecidereddike følger generelt følgende trin: suge vorten i æble cider eddike i 20 minutter, forsigtigt fjerne dødt væv med en pimpsten eller smergel bord, anvende vaseline omkring vorten at beskytte huden, dækker vorte med en cider-gennemblødt stykke vat, og dækker vat med et plaster. Behandlingen gentages, indtil vorten falder.
 • Podophyllum. Podophyllum er en plante-ekstrakt, der kan sælges under en række navne, herunder den europæiske Mandrake, Himalaya Mayapple og djævelens æble. Ekstrakten påføres som en salve har toksiske egenskaber, der kan dræbe de inficerede hudceller. Podophyllum kan forårsage smerte og irritation. Det bør ikke anvendes af gravide eller ammende mødre.

Forebyggelse

For at reducere din risiko for plantar vorter:

 • Undgå direkte kontakt med vorter. Dette inkluderer dine egne vorter.
 • Hold fødderne rene og tørre. Skift dine sko og strømper dagligt.
 • Må ikke gå barfodet på offentlige områder. Wear sandaler eller flip-flops i offentlige puljer og omklædningsrum.
 • Må ikke vælge på vorter. Picking kan sprede virus.
 • Brug ikke den samme fil, pimpsten eller søm Clipper på dine vorter, som du bruger på din sund hud og negle.
 • Vask hænderne grundigt efter berøring dine vorter.